Vata ihon hoitaminen

 kategoria Ayurveda, Kehotyyppi, Luonnonkosmetiikka

Hiukset sähköistyvät, iho hilseilee, tuntuu kuivalta ja kiristävältä. Kuullostaako tutulta? Elämme nyt talven kylmintä aikaa ja pakkasennätykset paukkuvat. Kaikille talvi ei kuitenkaan tarkoita pelkkiä nautinnollisia hetkiä hiihtoladuilla tai luistinradoilla. Talvi on haasteellista aikaa etenkin vatalle, joka kärsii helposti kylmyydestä ja kuivasta ihosta. Myös muilla kehotyypeillä voi vata mennä epätasapainoon, jonka seurauksena alamme kärsiä vatan tavoin kuivuudesta ja kylmyydestä.

Vata iho on yleensä kylmä, karhean tuntuinen, elottoman näköinen, ohut ja huokoset ovat siinä hyvin pienet tai olemattomat. Vatan iho kärsii helposti kuivuuden ja talin puutteesta sekä se voi tuntua karhealta ja kiristävältä. Nuorilla iho on usein sileä, pehmeä ja vaaleanpunainen. Iän myötä ihosta tulee kuivempi ja se alkaa hilseillä, kutista sekä reagoida herkemmin esimerkiksi kylmään. Vatan iholle tyypillistä on ennenaikainen vanheneminen ja juonteet iholla.

 

vatan ihon hoitaminen

 

Ravinto ja vata ihon hoito

Kuiva iho tarvitsee kosteutusta niin sisäisesti kuin ulkoisestikkin. Usein unohdamme, että ravinnolla on suuri merkitys myös ihon kuntoon. Kun syömme paljon hyviä rasvoja ja nesteytämme kehoa tarpeeksi sisäisesti, kosteuttaa se kehoa myös ulkoisesti. Tämä käy järkeen, eikö vain? Jos kärsit kuivasta vata ihosta suosi ravinnossasi hyviä rasvoja, joita saat siemenistä, pähkinöistä, avokadosta ja rasvaisesta kalasta. Käytä ravinnossasi myös paljon erilaisia öljyjä kuten seesam – tai oliiviöljyä. On myös tärkeä juoda vettä riittävästi. Muista myös kosteuttaa kuivia nenän ja korvan limakalvojasi öljyämällä ne päivittäin talviaikaan.

Vatan tasapainottamiseen suositellaan lämpimiä ruokia ja juomia; esimerkiksi lämmin tee on hyvä vaihtoehto vatalle. Ihonhoitotuotteissa suosi luonnonmukaisia, täyteläisiä ja kosteuttavia tuotteita. Ihoa tulee kosteuttaa öljyllä/kosteusvoiteella aamuin illoin kasvojen puhdistamisen jälkeen.

 

Käytä mietoja puhdistusaineita

Vatan kuivalle iholle on tyyplillistä, että talirauhaset eivät tuota riittävästi ihon rasvaa, ja tästä syystä ihon päälle ei muodostu riittävää luonnon suojakalvoa, hydrolipikalvoa. Hydrolipidikalvon tehtävä on ehkäistä ihon kosteuden haihtumista ja suojella ihoa. Kuivan ihon hoidossa olisi hyvä välttää vaahtoavia puhdistusaineita, jotta hydrolipidikalvo säilyy iholla. Miedot puhdistusaineet, kuten puhdistusbalmit ja-öljyt sekä puhdistusmaidot sopivat vatalle. Puhdistamiseen olisi hyvä käyttää haaleaa vettä kylmän veden sijasta.

Ayurveda Puran Vata puhdistusmaito puhdistaa ja poistaa epäpuhtaudet hellävaraisesti, kosteuttaen ihoa tehokkaasti sekä tasapainottaen vatan doshaa. Puhdistusmaito sisältää mm. risiiniöljyä, joka hoitaa ja kosteuttaa ihoa sekä ehkäisee vatalle tyypillisiä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä iholla.

 

Nesteytä ihosi kasvovedellä

Ihon puhdistamisen jälkeen on tärkeä huolehtia ihon kosteutuksesta. Kasvovedet ja kosteuttavat voiteet luovat ihon pinnalle hydrolipidikalvon, joka estää kosteuden menetystä iholta. Kasvovesi tasapainottaa puhdistusaineen negatiivisa vaikutuksia ja valmistaa ihon voiteen käytölle. Kasvoveden käyttöä väheksytään helposti, vaikka se on yksi tärkeimmistä kuivan ihon ihonhoitotuotteista. Kasvovettä voi suihkuttaa tai taputella iholle useamman kerroksen ennen kasvoöljyä ja kasvovoidetta.

Rasasara Vata kasvovesi tasapainottaa ihon Ph:tä rauhoittaen ja kirkastaen ihoa. Rasasaran vata kasvovesi sisältää appelsiininkukkavettä, joka auttaa ravitsevien öljyjen imeytymistä iholle. pelargonian lehtiä, jotka elvyttäväy ihoa ja rauhoittavat vatalle ominaista hermoston jännitystä, stressiä ja ahdistuneisuutta sekä ruusukvartsiuutetta, jolla on ihoa tasoittava ja rauhoittava vaikutus.

 

Kosteuta ihosi kasvoöljyillä sekä kasvovoiteilla

Kasvojen pesun ja kasvoveden jälkeen on äärimmäisen tärkeää sivellä iholle ravitsevaa kasvoöljyä ja/tai kasvovoidetta. Ihon öljyäminen on tärkeä ayurvedinen rituaali, joka mm. lämmittää ja kosteuttaa koko kehoa, eikä vain kasvoja. Lisäksi se tekee hyvää myös mielelle, kun öljyn sisältämät aromaterapeuttiset tuoksut rauhoittavat mieltä. Päivävoiteen tehtävänä on lisäkosteuttaa ihoa sekä estää kosteuden haihtumista ihon päältä. Yövoiteen tehtävänä on ennen kaikkea ravita ja uudistaa ihoa yön aikana. Muista myös käyttää silmänympärysvoidetta. Juuri tällä alueella iho on ohuin, hienoin ja herkin.

Rasasara Vata kasvoöljy suojaa ja kosteuttaa tehokkaasti pintakuivaa, kuivaa ja ikääntynyttä ihoa. Kasvoöljyn pohjana toimivat seesami- ja jojobaöljy, johon on lisätty puhtaita pelargonian, sitruunan, ruusupuun ja jatamansin eteerisiä öljyjä. Pienen molekyylirakenteensa vuoksi eteeriset öljyt imeytyvät nopeasti syvälle ihoon, parantaen sen verenkiertoa, stimuloiden solukasvua, vahvistaen sidekudoksia ja suojaten infektioilta. Suositellaan sekoitettavaksi Rasasaran Vata kasvoveden kanssa.

Ayurveda Pura Replenish Face Cream Vatakasvovoiteessa on kevyt ja hyvin imeytyvä koostumus. Kasvovoide tasapainottaa vatan doshaa ja kosteuttaa sekä uudistaa vatan kuivaa ihoa. Raaka-aineina siinä on käytetty mm. aloe veraa, manteliöljyä, sitruunaa ja nerolia, jotka yhdessä pehmentävät ja vahvistavat ihoa.

Dafna’s Moisture Plus on päivävoide, joka korjaa ihoasi luonnollisella tavalla. Voide sisältää aloe veraa, ruusuvettä, arganöljyä ja pienimolekyylistä hyaluronihappoa, jotka kosteuttavat, uudistavat ja korjaavat ihoa. Bambun ja mimosan uutteet parantavat ihon rakennetta ja kosteuttavat. Päivävoide tekee ihosta samettisen ja mattapintaisen sekä hyvin kosteutetun.

 

Kuorinnat ja kosteuttavat naamiot ovat tärkeitä lisähoitoaineita

Jotta saisit kosteuttavista ja ravitsevista tuotteista täyden hyödyn, vatan iho on hyvä kuoria kerran viikossa. Kuorinta-aineet nopeuttavat ihon uudistumista, tasoittavat ihon pintaa, nopeuttavat verenkiertoa ja parantavat ihon väriä. Kuiva iho on ohut, ja siksi se tarvitseekin lempeän ja hellävaraisen kuorinnan. Halutessasi tehokkaampaa kosteutusta kannattaa sinun suosia naamioita. Kosteuttavat naamiot kerran viikossa vahvistavat ihon kykyä pitää kosteutta ja tasoittavat pieniä kuivuuden aiheuttamia juonteita.

Rasasara Vata kasvonaamio- ja kuorintajauhe on monitoimituote, jota voi käyttää ihon päivittäiseen puhdistamiseen, kuorintana tai naamiona. Kasvonaamio- ja kuorintajauhe poistaa iholta kuollutta ihosolukkoa, auttaa ihoa uudistumaan sekä parantaa verenkiertoa iholla.

Dafna’s Revival naamio

Dafna’s Revival bioaktiivinen kasvonaamio uudistaa ihoa ja palauttaa sen elinvoimaisuuden. Sen sisältämät ainekset, kuten hyaluronihappo, ginsengi ja reishi kosteuttavat ihoa intensiivisesti. Halutessasi voit aktivoida kapseloidut aktiivihiilet, jotka magneetin tavoin poistavat vapaita radikaaleja ja epäpuhtauksia iholtasi.

 

 

Näillä vinkeillä ja tuotesuosituksilla toivomme sinun saavan apua kuivan ihon hoitoon. Näin talvella vata-tuotteita voivat käyttää myös muut keho- ja ihotyypit, riippuen ihon sen hetkisestä kunnosta ja tarpeesta. Voit lukea lisää vinkkejä vatan tasapainottamiseen aikaisemmasta blogikirjoituksestamme.

 

Kirjoittaneet: Oksana Krivosheyeva (Natural Beauty) sekä Hilde Tiikkainen.

Jätä kommentti

0