Miksi luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kauneudenhoidossa käytettäviä tuotteita, joiden valmistuksessa käytetään ainoastaan luonnonmukaisia raaka-aineita. Perusajatus on se, että kosmetiikkatuotteissa ei saisi olla ihmiselle ja luonnolle haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja. Luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistajat pyrkivät toiminnallaan siihen, että tuotteiden koko elinkaari on mahdollisimman turvallinen, eettinen ja ekologinen.

Luonnonkosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ovat:

 • Kasviöljyt ja -vahat
 • Kasviuutteet
 • Eteeriset öljyt
 • Kuivatut ja jauhetut kasvinosat (esim. jauhetut kukan terälehdet)
 • Levät
 • Savet
 • Suolat ja sokerit
 • Mineraalit meikkituotteissa
 • Eläinperäiset aineet, kuten mehiläisvaha, hunaja, maito, lanoliini (villarasva)

Luonnonkosmetiikka ei saa sisältää seuraavia raaka-aineita:

 • Synteettisiä hajusteita ja väriaineita
 • Synteettisiä säilöntäaineita (esim. parabeenit, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMD, Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile)
 • Maaöljyperäisiä raaka-aineita (esim. Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
 • PEG- ja PPG-yhdisteitä
 • Alkyylisulfaatteja (esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
 • Synteettisiä antioksidantteja (esim. BHT, BHA)
 • Synteettisiä UV-filttereitä (esim. Benzophenone-yhdisteet, EthylhexylMethoxycinnamate, PABA)

Luontoa kunnioittaen

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikkatuotteen tulee aina täyttää sertifioidulle luonnonkosmetiikalle asetetut kriteerit. Luonnonkosmetiikan sertifikaatit takaavat, että tuote täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit raaka-aineiden, eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden osalta. Sertifikaatit poissulkevat lisäksi tuhansia ainesosia, jotka on katsottu haitalliseksi ihmiselle, ympäristölle ja eläimille. Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja Euroopassa ovat mm: Ecocert, Cosmos Organic, Soil Association, NaTrue ja BDIH. Amerikassa ja Australiassa on omat sertifikaatit, jotka poikkeavat hieman eurooppalaisista sertifikaateista. Kaikki luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävät tuotteet eivät kuitenkaan ole sertifioituja. Sertifikaatit ovat arvokkaita, joten pienimmillä yrityksillä ei välttämättä ole niihin varaa, etenkään toiminnan alkuvaiheessa. Sertifikaateista voit lukea lisää täältä.

Luonnonkosmetiikkaa ei koskaan saa testata eläimillä

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit yksiselitteisesti kieltävät eläinkokeet. Vaikka luonnonkosmetiikka voikin sisältää eläinperäisiä ainesosia, ne on tuotettu eläimiä kunnioittaen ja vahingoittamatta. Luonnonkosmetiikka ei myöskään sisällä geenimuunneltuja aineosia.

Luonnonkosmetiikassa tuotteen säilyvyyden takaamiseksi käytetään luonnossa esiintyviä säilöntäaineita, joita ovat mm: Benzoic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Salicylate, Benzyl Alcohol. Säilyvyyttä edistäviä sallittuja ainesosia ovat mm: Dehydroacetic Acid, Glucose Oxidase. Nämä ainesosat takaavat tuotteiden säilymisen ja turvallisen käytön. Näiden lisäksi myös eteerisillä öljyillä on säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia. Säilyvyyttä parannetaan myös pakkausteknisin keinoin.

Luonnonkosmetiikan edut

Kaikki luonnonkosmetiikka ei automaattisesti ole luomukosmetiikkaa. Luomukosmetiikaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää vähintään 95 % luomuviljeltyjä raaka-aineita. Luomuviljellyt raaka-aineet tuotetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Luomuraaka-aineet ovat lisäksi GMO–vapaita. Luomutuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa säilyttämään vesistöjä, ilmaa ja maaperää puhtaana.

Kaikkia välttämättömiä raaka-aineita ei kuitenkaan voida valmistaa luomuna, jolloin tuotteen luomupitoisuus saattaa hieman laskea. Yksi tällainen raaka-aine on vesi. Riippuu valmistajasta ja mahdollisesta sertifiointitahosta, lasketaanko tuotteen sisältämä vesi mukaan ilmoitettaessa raaka-aineiden luomupitoisuus.

Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat täynnä luonnollisia tehoaineita, jotka hoitavat ja vahvistavat ihoa kauttaaltaan. Ihon ja kasvien solurakenteen ollessa samankaltainen ihon on erittäin helppo hyödyntää kasvien aktiiviaineita. Iho ja luonnonkosmetiikka puhuvat samaa kieltä. Luonnonkosmetiikassa tuotteiden voidepohja valmistetaan kylmäpuristetusta kasviöljystä, ja usein veden lisäksi pohjana on käytetty kukkaisvesiä. Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat täynnä iholle elintärkeitä ravintoaineita, vitamiineja, antioksidantteja sekä rasvahappoja. Synteettisistä raaka-aineista valmistettu kosmetiikkatuote koostuu lähinnä vedestä, mineraaliöljystä ja parafiinijohdannaisista (kuten silikoneista, emulgaattoreista, pesevistä ainesosista, väri – ja säilöntäaineista). Nykyisin kuulee yhä useammin ihmisten kantavan huolta näiden synteettisten kemikaalien vaikutuksista ihmiskehoon ja ympäristöön.

Luonnonkosmetiikan käytön hyödyt ulottuvat aina iholta ympäristöön asti. Jokainen ostettu luonnonkosmetiikakatuote on ääni puhtaamman, turvallisemman ja paremman maailman puolesta!

0