Detox osa 3: Tee ja kitchari

 kategoria Ayurveda, Detox, Ravinto

Näin kesän korvilla haluaisitko puhdistaa kehosi ja aloittaa virkeänä uuden vuodenajan? Monella kehon puhdistaminen on kevään ja kesän ajan rutiini, mutta aina puhdistaminen, detox, ei vaadi paastoamista tai puhdistuskuureja. Pienillä lisäyksillä ja puhdistavilla rutiineilla voit poistaa kehostasi suuren määrän kuona-aineita ja kertyneitä epäpuhtauksia.

Blogimme puolella olemme jo aikaisemmin kurkistaneet puhdistusta käsitteleviin aiheisiin, esimerkiksi kielen puhdistukseen, kuivaharjaamiseen ja oil pullingiin. Kerrataan vielä lyhykäisyydessään, millä konsteilla saat kehosi puhdistumaan, aineenvaihdunnan vauhtiin ja epäpuhtaudet poistumaan kehostasi.

Ihan ensimmäiseksi aamu kannattaa aloittaa kielen puhdistamisella, se poistaa kielen päälle yön aikana kertyneen aman, eli epäpuhtaudet, jotka eivät ole imeytyneet kehoon. Ama ayurvedassa on siis epäpuhtaus, jonka vähentämiseen monet rutiinit tähtäävät. Korkea ama tarkoittaa myös monesti sairauden alkua. Terveessä, virkeässä kehossa amaa on vähän tai ei juuri ollenkaan. Kuparisen kielenpuhdistimen voit ostaa täältä.

Tehokas tapa jokapäiväisten puuhien lomassa on myös hörppiä runsas määrä vettä, johon on lisätty sitruuna tai kurkkua. Kun veteen lisätään sitruunaa, veden koostumus tai niin sanottu pinta rikkoutuu ja se imeytyy paremmin kehoon, antaen runsaan kosteutuksen ja puhdistamisen. Vatalla ja kaphalle sopii sitruuna kädenlämpöisen veden sekaan, pittalle taas suositellaan kurkun lisäämistä veteen. Voit lukea lisää (sitruuna) veden hyödyistä blogitekstistämme täältä.

vegetable-kichari

Kolmantena mainittakoon puhdistavat teet ja ruoat. Ayurvedassa tunnettu puhdistava ruoka on kitchari, joka on herkullinen, mutta samalla täynnä terveellisiä yrttejä, mausteita ja ruoansulatukselle ystävällisiä raaka-aineita. Kitcharia kannattaa kerralla valmistaa suurempi erä, joten voit syödä sitä muutaman päivän putkeen, antaen ruoansulatus kanaville taukoa ja aikaa puhdistautua. Lisäksi kannattaa juoda mahdollisimman paljon puhdistavaa teetä. Esimerkiksi Ayurveda Puran Detox -yrttitee on valmistettu silmällä pitäen kehon puhdistumista ja teen yrtit, inkivääri ja sitruuna, nopeuttavat entisestään prosessia.

Kurkistathan myös blogimme muihin postauksiin jos innostuit ja tunnet, että kehoosi on kertynyt epäpuhtauksia ja on aika päästä niistä eroon. Muistathan myös, että kehotyyppitestillä pääset tutustumaan kehotyyppiisi ja sen kautta sinun on helpompi valita itsellesi sopivia tuotteita.

Tässä teille vielä helppo kitchari resepti. Reseptistä tulee 3-4 annosta. Pittan ollessa koholla, kannattaa inkivääri ja sitruuna jättää pois. Voit ostaa luomu mung dalia, gheetä ja valmiita maustesekoituksia kitchariin myös verkkokaupastamme. Tai vaihtoehtoisesti tilata valmiiksi kokoamamme Ayurvedisen Kitchari-paketin.

Ihanaa kesän alkua!

kitchari

Kirjoittanut Eveleliina Suoyrjö

Jätä kommentti

0
'