Ayurvediset vinkit kotoiluun ja stressinhallintaan

 kategoria Ayurveda, Immuniteetti

Tänä keväänä suurin osa meistä viettää aikaansa enemmän kotona ja luonto pakottaa meidät pysähtymään ja palaamaan yksinkertaisten asioiden äärelle. Vaikka aikaa vapautuu, tämän hetken maailman tilanne tuo ymmärrettävistä syystä mielen päälle paljon huolta, epätoivoa, pelkoa ja muita negatiivista stressiä aiheuttavia tunteita. Edellisessä postauksessa kerroimme, kuinka voit tukea vastustuskykyäsi ayurvedan keinoin ja rakensimme sitä varten myös oman Immuniteetti -paketin. Kyseisen postauksen voit lukea tästä. Tällä kertaa haluamme jakaa vinkkimme mukavaan kotoiluun sekä stressin hallintaan. Ayurvedan mukaan vääränlaisen ruokavalion lisäksi esimerkiksi pitkittynyt stressi ja käsittelemättömät tunteet aiheuttavat epätasapainoa kehossa, joka taas heikentää kehon elinvoimaa ja luontaista suojaa erilaisilta sairauksilta. Pidä siis hyvää huolta itsestäsi <3 

 

Hemmottele itseäsi öljyhieronnalla

Vartalon öljyhieronta eli abhyanga tarjoaa mielenkiintoisen matkan oman itsensä ja kehonsa rakastamiseen. Hieronta lämpimällä öljyllä rentouttaa lihaksia, vahvistaa kehoa ja lisää hyvän mielen hormonien tuotantoa kehossa. Öljyhieronnan tehtävänä on myös edistää kehon ja ihon uusiutumista ja kuona-aineiden poistumista kehosta.

Koska sinä olet viimeksi, koskettanut ja tuntenut kehosi jokaisen osan pikkuvarpaasta korvan nipukkaan? Kunnioita ja rakasta kehoasi, antamalla sille lempeää kosketusta sekä ravitsemalla sitä lämpimän öljyllä ja kauniilla ajatuksilla. Mene rauhalliseen tilaan, jossa sinulla on lämmin ja hyvä olla, sytytä kynttilä ja laita diffuuseriin tai tuoksulyhtyyn lempituoksuasi. Hiero sen jälkeen itsesi lämpimällä öljyllä aloittaen jalkapohjista edeten kehoa ylöspäin päälaelle asti. Tee liikkeet sydäntä kohti pumppaavin liikkein, sulje silmäsi ja keskity tuntemaan kehosi. Anna öljyn imeytyä ihoon hieronnan jälkeen noin 10 minuuttia ja mene sen jälkeen suihkuun huuhtelemaan ylimääräinen öljy pois iholta. Ayurveda Puran perustaja Dr. Deepa Apte on kehittänyt ihanat hierontaöljyseokset öljyhierontaa varten. Valitse itsellesi sopiva hierontaöljy kehotyyppisi mukaan täältä.

.

Kokeile hengitysharjoituksia

Hengitysharjoitus eli pranayama on nimensä mukaisesti elinvoiman eli pranan lisäämistä. Hengitys on elinehtomme, mutta harvemmin tulee ehkä miettineeksi, miten hengittää. Syvissä tunnekuohuissa tai stressaavissa tilanteissa hengitys muuttuu pinnalliseksi, minkä vuoksi aivot ei saa kunnolla happea. Lisää siis kokonaisvaltaista elinvoimaasi kokeilemalla helppoa hengitysharjoitusta kotona.

  1. Istuudu hyvään asentoon selkä suorana, sulje silmäsi ja ota muutama syvä hengitys nenän kautta sisään ja ulos.
  2. Sulje sitten oikea sierain oikean käden peukalolla ja ota syvä sisäänhengitys vasemman sieraimen kautta ja laske samalla mielessäsi hitaasti neljään.
  3. Pidätä hengitystä laskemalla samalla mielessäsi jälleen hitaasti neljään.
  4. Sulje vasen sierain oikealla nimettomällä ja hengitä ulos oikean sieraimen kautta samalla neljään laskien.

Jatka vuorohengittelyä muutaman minuutin ajan.


Huolehdi rutiineista

Vaikka viettäisit koko päivän kotona, pidä silti huoli rutiineistasi; petaa sänky, huolehdi päivittäisistä ihonhoitorituaaleistasi, pidä ateriarytmit tasaisena ja vaihda aamulla yöasu arkivaatteisiin tai johonkin toiseen oloasuun. Säännöllisten rutiinien ylläpitäminen tuo meille turvaa ja helpottaa myös stressiä. Lisäksi ympäristö, jossa vietät aikaasi, vaikuttaa paljon mielentilaasi. Pidä kotisi siistinä ja tee siellä vallitsevasta tunnelmasta sinulle mieluinen, esimerkiksi kukilla maljakossa tai aistejasi hivelevällä tuoksulla diffuuserissa.

Nauti luonnosta

Tutkimusten mukaan jo 15 minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja stressitasoja, joten on sanomattakin selvää, että luonto parantaa. Jätä puhelin kotiin, mene metsään ja vedä keuhkot täyteen raitista ilmaa. Ota mukaan termospullollinen lämmintä teetä ja nauti kupillinen tai kaksi puun juurella istuen. Jos mukanasi on perheenjäsen, jonka teemaku on eri kuin omasi, keitä termospulloon lämmintä vettä ja valitkaa tee paikan päällä oman maun mukaan. Tutustu esimerkiksi suosittuun Ayurveda Puran yrttiteelajitelmaan, joka sisältää neljä eri teevaihtoehtoa.


Kirjoita

Ayurvedan mukaan käsin kirjoittaminen tukee kehomme uudistumisprosessia ja lisää elinvoimaa. Lisäksi kirjoittaminen voi selkeyttää ajatuksia ja monelle se voi toimia myös keinona omien tunteiden käsittelyssä. Kirjoita joka päivä intuitiivisesti vähintään 15 minuuttia käsin paperille. Jos intuitiivinen kirjoittaminen tuntuu vaikealta, voit aloittaa esimerkiksi miettimällä ja kirjoittamalla päivittäin kolme asiaa, mistä olet kiitollinen. Vaikeinakin hetkinä on erityisen tärkeä ylläpitää kiitollisuutta itsessään, koska aina on jotain, josta voimme olla kiitollisia, kuten hyvin nukutut yöunet, oma ja läheisten terveys tai piristävä puhelu ystävän kanssa. Mieti, mistä sinä olet kiitollinen juuri tänään?

 

 

Lue ja inspiroidu

Jatkuva sosiaalisen median selailu ja mielen ruokkiminen ikävillä uutisilla nostaa stressitasoja. Ota päivästä aikaa kevyemmän kirjallisuuden lukemiseen, jonka sisältö tuo sinulle iloa ja inspiraatiota sekä vie sinut hetkeksi hyvän olon äärelle. Pohjoista Ayurvedaa -kirja tarjoaa paljon tarpeellista ja hyvää tietoa juuri tähän hetkeen. Oppaan helpoilla ohjeilla opit lempeän ja luonnollisen tavan elää, mutta se tarjoaa myös uutta tietoa ja inspirtaatiota ayurvedista elämäntapaa jo noudattaville. Kirjasta löydät paljon tietoa hyvinvoinnista, kuten hengitysharjoituksia, herkullisia reseptejä ja ohjeita esimerkiksi kansawand- tai öljyhieronnan toteuttamiseen.

 

Kirjoittanut: Rosi Sotkasiira @rosilindas
Kuvat: Rosi Sotkasiira ja Pixapay

Jätä kommentti

0