Ayurvediset vinkit allergiaoireisiin

 kategoria Ayurveda, Immuniteetti, Vuodenajat

Kevään ja alkavan kesän myötä on ihana seurata luontoa, kun maa alkaa pikkuhiljaa vihertää ja puissa lehtien nuput alkavat puhjeta. Valitettavasti kevät tarkoittaa monelle myös allergiaoireiden alkamista, kun siitepölykausi käy kuumimmillaan ja monilla allergiaoireet voivat jatkua jopa pitkälle kesään saakka.

Ayurvedan mukaan allergia on oire kehon epätasapainotilasta sekä heikentyneestä immuniteetista ja agnista eli ruuansulatuksen tulesta. Allergia voi olla perinnöllistä, mutta se voi puhjeta kelle tahansa, missä vaiheessa elämää tahansa. Ayurvedan mukaan ihmisille, joiden kehoon on kertynyt amaa, allergiat ovat kuitenkin yleisimpiä. Pitämällä hyvää huolta tasapainoisesta agnista, ennaltaehkäiset myös aman kertymistä elimistöön, jolloin kehosi pysyy elinvoimasena ja vastustuskykyisenä. Lue agnista ja amasta lisää tästä.

Puhdistuskuuri

Mikäli kärsit allergiaoireista, ensimmäiseksi olisi tärkeintä puhdista kehoa amasta ja kuona-aineista. Yksi keino kehon puhdistamisen tukemiseen on lempeä ja kokonaisvaltaisesti tasapainottava Ayurvedinen puhdistuskuuri, jonka avulla saat vahvistettua ruuansulatuksesi tulta ja puhdistettua amaa kehostasi. Puhdistuskuurin avulla luot elinvoimaisen ja vastustuskykyisen pohjan keholle, joka on myös vastaanottavaisempi muille allergiaoireiden helpottamista tukeville hoidoille ja oheistuotteille. Tutustu Ayurvediseen Detox-pakettiimme tästä.


Nenäonteleoiden huuhtelu ja öljyäminen

Ayurvedan mukaan nenä on oviaukko aivoihin ja tietoisuuteen. Mikäli hengityksesi jää pinnalliseksi, eikä pääse esimerkiksi allergiaoireiden vuoksi virtaamaan kehossa kunnolla, tämä voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, väsymystä, jännitystiloja ja pranan eli elinvoiman heikentymistä. Pidä siis huolta hengitysteidesi hyvinvoinnista ja virtaavasta pranasta päivittäisellä nenäonteloiden huuhtelulla ja öljyämisellä, etenkin jos kärsit allergiaoiresta.

Ayurveda Puran Anu Nasya Oil on seesamöljypohjainen nenäöljy, joka sisältää myös hengitysteiden hyvinvointia tukevia ayurvedisia yrttejä, kuten kurkumaa, kanelia ja shatavaria. Hiero öljyä sieraimiin sen jälkeen, kun olet huuhdellut ensin nenäsi lämpimällä suolavedellä nenähuuhtelukannun avulla. Voit tiputtaa muutaman tipan nenäöljyä myös suolaveden sekaan, näin ennaltaehkäiset huuhtelun kuivattavaa vaikutusta limakalvoille.

Ruokavalio

Alkavan kesän ruokavaliossa suosittelemme keskittymään tuoreisiin vihanneksiin ja hedelmiin. Vihersmoothiet ja lämpimät salaatit ovat kevään ykkösruokia! Ruuansulatuksesi kiittää, kun kypsennät kasvikset pannulla ennen niiden nauttimista.

Mikäli kärsit hengitysteihin liittyvistä allergiaoireista, suosittelemme välttämään makeita, happamia ja suolaisia ruoka-aineita sekä maitotuotteita, jotka aktivoivat limaneritystä. Mikäli allergiaoireesi ovat ulkoisia ja näkyvät iholla esimerkiksi punoittavina ja kutiavina ihottumina, suosi ruokavaliossasi vihreiden vihannesten ja hedelmien lisäksi, pittaa tasapainottavia ja viilentäviä ruoka-aineita, kuten makeita mansikoita, vesimelonia, kookosvettä sekä fenkolia ja sahramia sisältäviä yrttiteitä, kuten Ayurveda Puran Pitta -yrttiteetä.


Yrtit

Ayurvedisilla yrteillä on myös ominaisuuksia, joista moni on saanut helpotusta allergiaoireiden hoidoissa. Tulsi eli pyhä basilika on tunnettu hengitysteitä vahvistavasta ominaisuudestaan, joten mikäli kaipaat lisää elinvoimaa ja tukea hengitysteidesi hyvinvoinnille, kokeile Ayurveda Puran Tulsi -yrttikapseleita, jotka tukevat myös mielen hyvinvointia. Ayurveda Puran Neem ja shatavari -yrttikapselit ovat ayurvedisesti pittaa tasapainottavia, joten niistä voi olla apua myös pittan epätasapainosta johtuvien allergiaoireiden, kuten punoittavien ja kutiavien ihottumien hoidossa. Erityisesti Neem on tunnettu ihon toimintaa tasapainottavasta vaikutuksesta ja se tukee myös maksan hyvinvointia.

 

Ruusuvesi viilentää

Silmien kuivuus, arkuus ja polttava tunne ovat merkkejä pittan epätasapainosta ja lisääntyneestä kuumudesta kehossa. Silmien oireilu on yleistä erityisesi keväällä, kun aletaan siirtyä pitta -vuodenaikaan eli kesään. Ruusuvesi viilentää ja rauhoittaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, minkä vuoksi se on myös toimiva ensiapu erilaisiin silmien ärsytysoireisiin. Ota mukava asento, kasta vanulaput ruusuvedessä ja paina ne hellästi suljettujen silmiesi päälle. Loikoile laput silmillä, vähintään 15 minuutin ajan ja tunne viilentävä vaikutus koko silmiä ympäröivällä alueella.

 

Kirjoittanut: Rosi Sotkasiira @rosilindas
Lähde: Ayurveda Pura, Dr. Deepa Apte

 

Jätä kommentti

0