Ayurvediset kehotyypit ja kehotyyppitesti

 kategoria Ayurveda, Kehotyyppi

Ayurveda on yksi vanhimpia holistisia lääketieteitä, se perustuu tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen tieteeseen, jossa jokaista ihmistä kohdellaan yksilönä. Ayurveda tarkoittaa tietoa elämän terveydestä ja tulee sanoista ayur = elämä ja veda = tieto. Ayurvedan mukaan luomme oman terveydentilamme vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa. Tekemällä sisäistä luonnettamme tukevia valintoja voimme elää harmonisesti ja tasapainoisesti läpi elämän. Ayurvedan tavoitteena on todellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Tähän tasapainoon vaikuttavat elämän eri osa-alueet kuten liikunta, ravinto, vuorokausirytmi, meditaatio, kauneudenhoito ja monet muut.

Jokaisella kehotyypillä on omat tarpeensa ja ne muodostuvat eri elementeistä: maa, ilma, tuli, vesi ja tila. Näistä elementeistä kehittyy erilaisia kehotyyppejä, doshia, joilla jokaisella on omanlaiset tarpeensa tasapainon saavuttamiseen. Toisin sanoen, ei siis voida väittää, että esimerkiksi jokin ruoka olisi kaikille terveellinen tai että jotain ruokaa ei kenenkään tulisi syödä. Vaan kehotyypistäsi riippuen, sinulle voi sopia jokin asia mikä ystävällesi, toisen kehotyypin edustajalle, ei sovi laisinkaan.

Kun kehotyyppien tasapaino horjuu ja dosha on epätasapainossa, monet asiat ovat niin sanotusti pois raiteiltaan. Iho on epäpuhdas, ruoansulatus ei toimi, painoa kertyy, väsyttää ja energia on poissa. Epätasapainossa myös henkistä epätasapainoisuutta ilmenee, kuten esimerkiksi liiallista työntekoa, ahneutta, kateutta, väsymystä tai ahdistusta. On siis erittäin tärkeää, että seuraamme omalle kehotyypillemme ominaisia tapoja ja suosituksia voidaksemme hyvin.

Mikä kehotyyppi sitten olet? Jutun lopussa olevasta linkistä pääset tekemään testin, jolla kehotyyppi voidaan suurpiirteisesti määrittää. Olemme myös luoneet listan, jossa eri kehotyyppien piirteet on listattu tasapainon ja epätasapainon tiloihin, auttaaksemme sinua samaistumaan kehotyyppiisi. On tärkeää, että pysähdyt miettimään olotilaasi ja harjoitat itsetutkiskelua, sillä sinä itse parhaiten tiedät, miten voit ja käyttäydyt. Testi on apuväline havainnoimaan, ei siis koko totuus. Täysin tarkka kehotyypin määrittely vaatii ayurveda-asiantuntijan vastaanotolla vierailua, sillä hän tutkii piirteidesi lisäksi myös pulssin ja kielen ja havainnoi kehosi vointia ulkoisesti. Suomessa ayurveda-asiantuntija Pardaman Sharma löytyy Surya-hyvinvointikeskuksesta Helsingistä, josta voit varata ajan hänen vastaanotolleen. Ayurveda-asiantuntijan avulla saat tarkasti selville kehotyyppisi ja sinulle sopivat elintavat. Sivuiltamme löytyvällä testillä saat kuitenkin osviittaa ja se ohjaa sinua tutkimaan oloasi.

vatan-ominaisuudet-1
pitta-ominaisuudet-1
kapha-ominaisuudet

Aloitetaan vatasta, ilman ja liikkeen doshasta. Vatan ruumiinrakenne on yleensä hento, hänellä on pitkät raajat, eikä hän ole kovin lihaksikas. Vatalla on yleensä epäsäännöllinen ruokahalu ja hänen on vaikea lisätä painoa. Vatan persoonallisuus on vilkas, levoton, seikkailunhaluinen, haaveileva, kupliva ja karismaattinen. Vatan sielu on luova ja taiteellinen ja hän inspiroi muita. Vata rakastaa nopeaa ajattelua ja liikkumista, ja hän mielellään hyppääkin asiasta toiseen. Joskus vatan meno voi muiden mielestä näyttää päämäärättömältä, mutta juuri tämä jatkuva liike saa vatan elämään. Tasapainottaakseen tätä liikehtivää doshaa, vata tarvitsee paljon lämmittäviä asioita: lämmintä, maadoittavaa öljyhierontaa, lämpimiä, täyteläisiä ruokia, lämpimiä juomia ja säännöllisyyttä. Tämän linkin takaa voit lukea lisää vatasta ja vatalle sopivista tuotteista.

Pitta dosha koostuu tulen ja veden elementeistä, joista tuli on hallitsevana. Pittan tyypillisiä ominaisuuksia ovat kuuma, kevyt, terävä, pistävä ja voimakas. Pitta peilaa näitä tulen ja veden ominaisuuksia fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Pitta ilmenee kehossa sopusuhtaisena, urheilullisena ja lihaksikkaana rakenteena. Pittalle on helppoa kasvattaa lihaksiaan. Pitta pystyy nostamaan halutessaan painoaan ja pääsee siitä myös helposti eroon.  Mieleltään pitta on älykäs ja terävä. Pittat ovat syntyneet johtamaan, he ovat intohimoisia ja rohkeita. Pitta kommunikoi hyvin suorasanaisesti ja joidenkin mielestä heidän kommunikointinsa voi olla liian jyrkkää ja jopa tylyä. Pittat ovat hyvin järjestelmällisiä, tarkkoja ja huolellisia, ja asioiden loppuun saattaminen on heille ehdotonta. Koska pitta edustaa tulen elementtiä, hän tarvitsee viilentäviä asioita: kookosöljyä, viilentäviä ruokia, salaatteja ja smoothieita. Pittan ihonhoitoon löytyy ihania viilentäviä tuotteita. Tämän linkin takaa pääset lukemaan pittasta ja tutustumaan pittalle sopiviin tuotteisiin.

Kolmas doshista on kapha. Kapha dosha muodostuu maan ja veden elementeistä. Maa ja vesi ovat molemmat luonteeltaan tiheää, raskasta, kylmää, staattista ja vakaata. Kapha dosha heijastaa näitä ominaisuuksia fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Kapha kuvastaa vakauden voimaa, johtuen sen maadoitetuista ja vakaista elementeistä. Kaphan vartalo on kiinteä, lihaksikas ja joskus pyöreähkö. Kaphan on helppo saada lisää painoa, mutta vaikea pudottaa sitä. Kaphan piirteitä ovat runsaat hiukset, suuret silmät ja paksut huulet. Hänen persoonallisuutensa piirteitä ovat suloisuus, kärsivällisyys, rakastavuus ja uskollisuus. He ovat niitä ihmisiä, jotka juhlissa ja sosiaalisissa tapahtumissa pitävät huolen kaikkien viihtyvyydestä. Kapha on tavallisesti tyyni ja vakaa ja hän nauttii rutiineista. Kaphan kannattaa välttää maitotuotteita, pitää kiinni rutiineista ja tehdä virkistäviä, energisoivia asioita. Kaphalle suositellut päivittäiset ihonhoitorutiinit ja -tuotteet löydät täältä.

Kehotyyppi ilmaistaan näitä kolmea doshaa käyttämällä. Jotkut ihmiset ovat ”yksidoshaisia”, jolloin yksi dosha hallitsee heidän ruumiinrakennettaan. Jotkut taas ovat ”kaksidoshaisia” eli heissä on yksi dosha hallitsevana, mutta toinen dosha on riittävän voimakas vaikuttaakseen merkittävästi säännöllisin väliajoin heidän elämäänsä. Jotkut taas ovat ”kolmedoshaisia” eli heissä on sekoitus kaikkea kolmea yllämainittua doshaa.

Toivomme hurjasti, että tästä oli sinulle apua. Ayurveda itsessään, ja etenkin kehotyypit, ovat hyvin laajoja asioita ja niitä on vaikea avata täysin yhdessä blogipostauksessa. Tärkeintä on, että jokainen onnistuisi löytämään oman hallitsevan kehotyyppinsä, tasapainon ja sen myötä tulevan ihanan, terveen olon. Jos sinulla heräsi kysyttävää, laitathan meille viestiä, autamme mielellämme. Oikeilla ihonhoitotuotteilla voit saada upeita muutoksia aikaan ihosi hyvinvoinnissa ja koko kehosi tasapainossa.

Täältä pääset selvittämään oman doshasi ja lukemaan tarkemmin eri doshien piirteistä. Hyviä itsetutkiskelun hetkiä kaikille teille!

 

Kirjoittanut: Eveliina Suoyrjö

Recommended Posts

Jätä kommentti

0