AYURVEDA – Elämän tiede

Ayurveda tarkoittaa sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Tämä Intialainen holistinen lääketiedejärjestelmä on yli 5000 vuotta vanha ja se saattaa olla ihmiskunnan vanhin lääketieteen muoto. Ayurveda toimii sekä ennaltaehkäisevänä että parantavana hoitomuotona. Ayurvedan mukaan me luomme oman terveydentilamme vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa. Tekemällä valintoja, jotka tukevat meidän sisäistä luonnettamme, voimme elää harmonisesti ja tasapainoisesti läpi elämän. Ayurvedan tavoitteena on todellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Tähän tasapainoon vaikuttavat kaikki elämän osa-alueet, kuten ravinto, liikunta, vuorokausirytmi, meditaatio, jooga, hieronta ja muut hoidot.

5 elementtiä – maa, ilma, tuli, vesi ja eetteri

Ayurvedan mukaan jokainen yksilö ja häntä ympäröivä maailma muodostuu viidestä peruselementistä: maa, ilma, tuli, vesi ja eetteri (tila). Nämä elementit yhdistyvät ainutlaatuisesti jokaisessa meissä ja ne luovat meille yksilöllisen kehotyypin, jota kutsutaan doshaksi.  Doshia on olemassa kolme: Vata, Pitta ja Kapha. Kehotyyppi eli dosha määräytyy jo hedelmöityshetkellä ja pysyy meissä läpi elämän. Kehotyyppi on henkilökohtainen aineenvaihdunnan rakenne, joka määrittää sen, kuinka keho ja mieli reagoivat eri tilanteissa vastaantuleviin ärsykkeisiin. Kun opit ymmärtämään oman sisäänrakennetun kehotyyppisi vahvuudet ja heikkoudet, auttaa se sinua ymmärtämään keho-mieli-sielu- kokonaisuuden toimintaa sekä ruokavalion, elintapamuutoksien ja ihonhoitorituaalien vaikutuksia terveyteesi.

Ayurvedan avulla on mahdollista saavuttaa aitoa kauneutta ja hyvinvointia. Ayurvedan oppien mukaan terve iho on luonnollinen tila, kun keho ja mieli ovat tasapainossa. Iho on siis fyysinen heijaste sisäisestä hyvinvoinnistamme. Sisäisellä hoidolla on suuri merkitys ulkoisen hoidon ja sopivien ihonhoitotuotteiden lisäksi. Oman hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ja juoda puhdasta vettä sekä nukkua riittävästi. Luonnossa liikkuminen ja positiivisen elämänasenteen vaaliminen ovat myös tärkeitä.

0
'