Ayurveda ja vuodenajat- syksy

 kategoria Ayurveda, Ravinto, Vuodenajat

Monille meille syksy on uuden alkua. Koulut ovat taas alkaneet ja olemme palanneet kesälomiltamme takaisin työn ääreen. Onneksemme olemme saaneet nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä kesästä sekä ladata akut täyteen aurinkoenergiaa kesäloman aikana. Näin lokakuussa ilmat kuitenkin alkavat selvästi viilentyä, illat hämärtyä ja lehdet putoilla puista. Syksy on täällä!

Ayurvedassa siirrymme syksyisin vata-vuodenaikaan. Ayurvedassa doshat muodostuvat viidestä eri elementistä: tuli, vesi, maa, ilma ja tila. Näiden elementtien voimakkuus vaihtelee vuodenajasta riippuen. Syksyllä hallitsevat elementit ovat ilma ja tila, joista myös vata muodostuu. Syksy on elementiltään kylmä, kuiva, kevyt, selkeä ja liikkuva, aivan kuten vatakin. Nämä elementit kohottavat vataa ja saattavat aiheuttaa epätasapainotilan.

Vatan olessa tasapainossa, se on parhaimmillaan terve, luova ja elämäniloinen. Kun vata on epätasapainossa, on vatan vaikea keskittyä mihinkään ja hän väsyy helpommin. Lisäksi epätasapaino voi ilmetä fyysisinä ja emotionaalisina häiriöinä, joita voivat olla esim. kuiva iho, niveltulehdus, ummetus, korkea verenpaine, ahdistus  ja masennus.

 

 

 

 

 

 

Seuraavilla neuvoilla pystyt rauhoittamaan ja tasapainoittamaan vataa ja nauttimaan syksystä täysin siemauksin pysyen energisenä läpi syksyn.

PUKEUTUMINEN

Vatat palelevat helposti etenkin syksyllä ja talvella. On tärkeä pukeutua riittävän lämpimästi, jotta keho pysyy lämpimänä. Villatakit ja neuleet siis esiin kaappien syövereistä!

RUTIINIT

Rutiinit ovat varmasti ensimmäinen asia, jotka tasapainottavat vatan doshaa. Kun pidät kiinni päivittäisistä rutiineista, kehosi tuntee turvallisuutta. Vaikka vatat usein valvovat myöhään ja heille ominaista on nukahtamisen vaikeus, olisi kuitenkin tärkeä mennä ajoissa nukkumaan. Mene nukkumaan klo 22 joka ilta ja jätä älylaitteiden käyttö vähemmälle iltaisin, sillä se voi vaikeuttaa uneen pääsemistä. Päivittäiset säännölliset rutiinit luovat järjestystä ja terveellisempiä elämäntapoja.

RAVINTO

Syksyllä olisi hyvä suosia vataa tasapainottavia ruokia, joita ovat lämpimät, mausteiset ja rauhoittavat ruoat. Suosi lähellä tuotettua satokauden mukaista ruokaa ja juureksia, kuten kurpitsaa ja bataattia. Lämpimät keitot ja pataruoat lämmittävät kehoa. Muista käyttää myös lämmittäviä mausteita kuten muskottipähkinää ja kanelia päivittäisessä ruuanlaitossasi. Muista juoda lämpimiä juomia pitääksesi kehosi lämpimänä. Valikoimastamme löydät kehoa lämmittäviä juomia, kuten yrttiteetä ja kurkumalattea. Lue lisää kurkumalaten hyödyistä täältä! Vältä kylmiä ja kehoa viilentäviä ruokia, kuten salaatteja ja smoothieita.

ÖLJYÄMINEN

Ihon kuivuminen on vatalle tyypillinen oire, joka ilmenee etenkin syksyllä. Siksi onkin tärkeä pitää huolta kosteutuksesta. Ihon öljyämistä suositellaan kosteustasapainon ylläpitämiseksi noin 2-3 kertaa viikossa. Voit käyttää öljyämiseen lämmittävää seesam öljyä tai aromaterapeuttista ja maadoittavaa Mauli Ritualsin vata-vartaloöljyä. Öljyämisen voi suorittaa aamulla ennen suihkuun menoa tai vaihtoehtoisesti illalla ennen nukkumaanmenoa. Öljyäminen pitää ihon terveenä, vahvana ja kosteutettuna. Kehon öljyämisestä voit lukea lisää aikaisemmasta blogijulkaisusta.

MUUT KEHOTYYPIT

Kesän jälkeen syksy laske luonnostaan pittaa, joten pitta voi nyt huokaista helpotuksesta. Syksy on hyvä vuodenaika erilaisille detox-kuureille ja paastoamiseen.
Kaphan tulisi suosia lämpimiä ruokia, kuten keittoja. On myös tärkeä pukeutua lämpimästi. Syksy on hyvä aika myös kaphalle puhdistaa kehoa esim. detox-kuureilla.

Mukavaa syksyn jatkoa! Nautitaan kauniista luonnosta ja tunnelmallisista illoista kynttilänvalossa.

Kuvat: pixabay ja OM Organic Beauty
Kirjoittanut: Hilde Tiikkainen

Jätä kommentti

0