Ayurveda ja vuodenajat – kevät

 kategoria Ayurveda, Kehotyyppi, Ravinto, Vuodenajat

Ihanaa – talven pimein ajanjakso on tullut päätökseen ja on aika kääntää katseet kohti kevättä ja valoisia päiviä. Pohjois-Suomessa hiihdellään vielä kevät hangilla ja lunta on riittää, mutta eteläisemmässä suomessa kevät on parhaillaan jo käynnissä. Suomessa talven loppupuoliskolla siirrytään kapha-vuodenaikaan, joka jatkuu kevään yli kesän alkupuolelle asti.

 

 

Ayurvedassa asioita kuvataan elementtien avulla ja keväällä kapha-doshan elementit, maa ja vesi ottavat vallan ympäristössämme. Kyseisten elementtien ominaisuuksiin kuuluu mm. vakaus, tahmaisuus, kosteus, viileys, tukkoisuus, hitaus ja pehmeys. Mennessäsi keväällä metsään, voit huomata kaphan elementit luonnossa, kun routa väistyy ja maasta tulee vetinen, jopa tahmainen. Kaupungissa kevään lämpö näkyy loskaisina ja märkinä katuina.

Kevät voi nostaa meissä kaikissa pintaan kaphan ominaisuuksia kehotyypistä riippumatta. Näiltä osin vanha sanonta ”kevättä rinnassa” pitää hyvin paikkansa, koska kaphan ominaisuudet voivat aiheuttaa sinussa sen, että rakkaudelliset tunteet voivat nousta pintaan ja kaikenlaiset hellyyden osoitukset ja tarve oman turvapesän luomiseen ovat yleisiä. Toisaalta kapha-vuodenaika voi näkyä myös väsymyksenä, saamattomuutena ja liikkeelle lähteminen voi tuntua haastavalta. Lisäksi siitepölykauden aiheuttama hengitysteiden tukkoisuus ja limaisuus kuuluvat kapha-vuodenaikaan.

 

 

Kevät on uudistumisen ja aktivoinnin aikaa. Seuraavien vinkkien avulla voit tukea omaa jaksamistasi ja tukea kokonaisvaltaista uudistumisprosessiasi:

Ruokavalio

Kevennä ruokavaliotasi lisäämällä lautaselle runsaasti tuoreita kasviksia ja villiyrttejä, kuten tankoparsaa, parsakaalia, pinaattia, nokkosta ja siankärsämöä.

Vähennä limaisuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten maitotuotteita, vehnää, sokeria ja kylmiä juomia. Suosi lämpimiä juomia ja nauti erilaisia yrttihaudukkeita ja -teitä, kuten Ayurveda Puran kapha -yrttiteetä, joka mm. tasapainottaa kaphaa, aktivoi ruuansulatusta ja lämmittää kehoa.

Kevät on uudistumisen aikaa ja hyvä ajankohta kitcharipaastolle. Mikäli ruuansulatuksesi ja aineenvaihduntasi kaipavat aktivointia, kokeile maustamiseen Cosmovedan Kapha Churna -mausteseosta.

Vuodenaikojen taiteessa ilmasto ja valon määrää muuttuu, mikä aiheuttaa kehossamme stressireaktion ja myös vastustuskyky usein laskee. Ayurveda Puran Chyawanprash sisältää reilun annoksen amla-marjaa, joka on luonnollinen c-vitamiinin lähde ja tekee hyvää vastustuskyvylle. Chyawanprash sopii erinomaisesti koko perheen käyttöön.

Siitepölykautena

Mikäli kärsit siitepölyoireista, huuhtele nenäontelot nenäkannulla ja hiero sieraimiin Ayurveda Puran Anu Nasya Oil – puhdistavaa nenäöljyä, joka pitää hengitystiet avoinna ja puhtaina sekä kosteuttaa nenän limakalvoja.

Ayurveda Puran Tulsi -yrttikapselit tukevat vastustuskykyä ja hengitysteiden hyvinvointia, etenkin flunssa- ja siitepölykautena. Lisäksi tulsista voi olla apua myös ahdistukseen ja mielen hyvinvointiin.

Keho ja mieli

Keväällä keho ja mieli tarvitsevat aktivointia. Mikäli sinulla on tapana suosia täsmällisesti rutiineja, kevät on oivallinen aika aktivoida mieltä kokeilemalla jotain uutta. Lähde spontaanille viikonloppu matkalle, kokeile jotain uutta harrastusta tai vaihda joka aamuinen tuttu ja turvallinen aamupuurosi esimerkiksi vihersmoothieen.

Aktivoi myös kehoasi liikunnalla. Hikoilu edesauttaa kuona-aineiden poistumista kehosta ja lisää serotoniinin eli ns. hyvän mielen hormonin tuotantoa kehossa.

 

Aurinkoista ja kukoistavaa kevättä kaikille!

 

Kirjoittanut: Rosi Sotkasiira @rosilindas
Kuvat: Pixapay, OM Organic Beauty

Jätä kommentti

0
'