Ayurveda ja vuodenajat – Kesä

 kategoria Ayurveda, Kehotyyppi, Vuodenajat

Tänä alkavana kesänä olemme olleet onnekkaita. Aurinko on lämmittänyt, nurmi vihertänyt ja linnut laulaneet jo paljon aikaisemmin kuin muina keväinä. Vuosi taaksepäin tähän aikaan lumet olivat hädin tuskin sulaneet ja talvitakit eivät olleet vielä päässeet kesäsäilöön. Ihanaa tosiaan, että kesä on täällä. Mieluusti siitä nauttii kahden kuukauden sijaan neljä. Näin varmasti ajattelevat kaikki, mutta etenkin pitta -doshan eli kehotyypin tulee lisätä tarkkavaisuuttaan, sillä pittoille kesä saattaa tuoda heilahtelua tasapainoon.

Ayurvedassa doshat muodostuvat viidestä eri elementistä: tuli, vesi, maa, ilma ja tila. Elemettien voimakkuus vaihtelee vuodenajasta riippuen. Kesän tullen vahvoiksi elementeiksi nousevat pitta-doshaa hallitsevat tuli ja vesi. Kun lämmittävä tuli hallinoi pittaa jo muinakin vuodenaikoina, kesän tullen ja lämpötilan lisääntyessä pitta ”kuumenee” eli voi joutua epätasapainoiseen tilaan. Pitta peilaa tulen ja veden ominaisuuksia fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti, ja siksi kaikkien näiden tasapainoon pittan tulee kiinnittää huomiota erityisesti lämpimien kuukausien aikana. Etenkin oikein helteisten päivien aikaan pitta -kehotyypin omaavien henkilöiden kuuluisi pysytellä viileinä ja vältellä liiallista ajan viettämistä paahtavassa auringossa.

Seuraavista merkeistä voit huomata, jos pitta -doshasi on päässyt nousemaan ja vaatii toimenpiteitä:

Äkäisyys ja epäjohdonmukaisuus
Huono-oloisuus, korkea syke tai verenpaine
Närästys ja liikahappoisuus
Ilmavaivat
Ripuli tai muut ruoansulatusongelmat
Ärtynyt ja herkkä iho
Aurinkoherkkyys ja palovammat
Rasvoittuvuus ja akne, etenkin kasvojen T -alueella.

Seuraavilla harjoituksilla pystyt rahoittamaan ja tasapainottamaan kuumenevaa pitta -doshaa ja nauttimaan kesäpäivistä huolettomammin, vapaammin ja pirteämmin.

Ruokavalio

Suosi makeita ja karvaita makuja. Sesongissa olevat hedelmät ja vihannekset ovat oiva ruoka tasapainottamaan pittaa. Tuore lehtikaali ja pinaatti salaatin pohjana auttavat viilentävään ja puhdistamaan pittaa. Myös makeat maut ovat pittalle hyväksi, valitse siis makeita hedelmiä kirpeiden sijaan. Hyvin nesteyttävät hedelmät ovat myös erittäin hyväksi pittalle. Suosi siis meloneita, kuten vesi-, hunaja- ja cantaloupe. Makeat maut, kuten valkoinen riisi, hedelmät ja maito toimivat hyvin – makeudella ei siis tarkoiteta karkkia tai jäätelöä. Viilentävät smoothiet ovat hyvää helleruokaa. Pittan tulisi kesän aikaan välttää tulisia, mausteisia ja suolaisia ruokia. Jos syöt lihaa, suosi kanaa ja makean veden kaloja. Myös teen, kahvin ja muiden kuumien juomien vähentäminen kesän aikaan on suositeltavaa. Aloe vera mehu tai kookosvesi taas ovat hyvä lisä ruokavalioon. Kuminan siementen lisääminen veteen on myös oiva keino pittalle lisätä kehon tehokasta nesteytystä.

Yrtit ja mausteet

Unohda tuliset ja hyvin mausteiset mausteet kuten chili, cayenne, mustapippuri tai kaneli. Vaihda ne sen sijaan viilentäviin mausteisiin ja yrtteihin, kuten korianteri, fenkoli, kumina, kardemumma ja kurkuma. Edellä mainitut yrtit myös auttavat pittalle helposti kertyvään ilmaan ja muihin ruoansulatusvaivoihin. Käsin tehty Ayurveda Puran Re-Fresh yrttitee sopii Pittalle rauhoittamaan, viilentämään ja antamaan levollisen mielen, etenkin iltaisin ennen nukkumaan menoa. Tee voi myös auttaa etenkin, jos ruoansulatusvaivat tuntuvat erittäin voimakkailta.

Jooga asanat ja urheilu

Pittan peruspiirteitä on tulisuus. Pittat rakastavat kilpailua, väittelyä ja ongelmanratkaisua. Tämän vuoksi kesän aikaan pittan tulisi rauhoittua ja ottaa urheileminen hieman rauhallisemmin. Jooga asanoista sopivia ovat etenkin kierteet, eteentaivutukset ja kuutervehdykset. Pittan tulisi keskittyä mielen rauhoittamiseen: yrittää olla suorittamatta ja keskittyä liikkeiden tuomaan tunteeseen. Syvään hengittäminen ja meditointi tekevät hyvää.

Pittan tulisi välttää urheilua myös päivän kuumimpaan kellonaikaan. Jos mieli tekee urheilemaan, kannattaa tähdätä aamuun tai iltaan, kun aurinko ei ole kuumimmillaan. Ota mukaan silloin paljon vettä (johon voit halutessasi lisätä kurkkua ja limeä) ja hengitä mahdollisimman paljon nenän kautta, jotta elimistö viilenee.

Viilennys

Viilennä pitta -kehoa päivittäin Mauli Rituals Serenity Pitta -Body Oil:illa. Hiero öljyä kehoosi aamulla tai ennen nukkumaan menoa, lisäämään kehon viilentymistä ja rauhoittamaan mieltä. Myös Amlyn Radiance Boost Facial Mist -virkistävä kasvosuihke tuo päivään virkeyttä ja viilennystä, jos tuntuu, että puhti meinaa kuumuudessa loppua. Pari suihketta noin tunnin välein auttaa virkistämään ja stimuloimaan aistisi. Aamuisin voit myös tehdä viilentävän kookosöljyhieronnan ennen suihkua. Pittan kannattaa pukeutua keveisiin, vaaleisiin ja ennen kaikkea hyvin hengittäviin vaatteisiin ja pysytellä varjossa lämpiminä päivinä. Hatun käyttö auringossa on suositeltavaa.

Askarruttaako sinua oletko mahdollisesti pitta? Tai haluatko lukea lisää pittan piirteistä? Kehotyyppi-testiin pääset täältä. Testi auttaa sinua huomioimaan piirteitäsi ja ohjaa kohti itsetutkiskelua. Tämän linkin takaa löydät lisää pittan piirteistä. Toivottavasti niistä on sinulle apua <3

Ihanaa kesää. Kauniita hetkiä lämmittävän auringon alla, myös pittoille!

 

Kirjoittanut: Eveliina Suoyrjö
Kuvat: Pixabay

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Pittapi
  Vastaa

  Kiitos hyvästä tekstistä! Jäi kuitenkin mietityttämään, että tarkoititkohan kuminalla (eng. caraway) juustokuminaa (eng. cumin)? Tietääkseni kumina nimenomaan ei sovi pitalle.

  • OM Organic Beauty
   Vastaa

   Hei Pittapi ja kiitos kommentistasi!
   Eri lähteiden ruokasuositukset hieman poikkeavat toisistaan. Meidän antamat suositukset pohjautuvat ayurvedalääkäri Pardaman Sharman (Surya ayurveda hyvinvointikeskus) listaan pittalle sopivista ruuista ja mausteista. Sinun kannattaa aina kuunneella omaa kehoasi ja tarvittaessa välttää kuminan siemeniä, jos ne aiheuttavat sinulle oireita tai jos sinun ayurvedalääkäri on laittanut ne sinulle kiellettyjen listalle.

 • Annette
  Vastaa

  Kumina ja juustokumina, eli jeera on kaksi eri asiaa ja pittalle sopii nimenomaan juustokumina.

  • OM Organic Beauty
   Vastaa

   Hei Anette!
   Me tiedämme, että kumina ja juustokumina ovat eri asia. Kuten tuossa aikaisemmin jo vastasimme, niin meidän suositukset pohjautuvat ayurvedalääkäri Pardaman Sharman listaan pittalle sopivista ruoka-aineista. Jos kumina on sinun listauksessasi kielletty tai jos se aiheuttaa sinulle oireita/epätasapainoa, niin jätä se käyttämättä.

Jätä kommentti

0