Ayurveda ja vuodenajat – Kesä

 kategoria Ayurveda, Kehotyyppi, Vuodenajat

Tänä alkavana kesänä olemme olleet onnekkaita. Aurinko on lämmittänyt, nurmi vihertänyt ja linnut laulaneet jo paljon aikaisemmin kuin muina keväinä. Vuosi taaksepäin tähän aikaan lumet olivat hädin tuskin sulaneet ja talvitakit eivät olleet vielä päässeet kesäsäilöön. Ihanaa tosiaan, että kesä on täällä. Mieluusti siitä nauttii kahden kuukauden sijaan neljä. Näin varmasti ajattelevat kaikki, mutta etenkin pitta – kehotyypin tulee lisätä tarkkavaisuuttaan, sillä pittoille kesä saattaa tuoda heilahtelua tasapainoon.

Ayurvedassa kehotyypit muodostuvat viidestä eri elementistä: tuli, vesi, maa, ilma ja eetteri (tila). Jokaisena vuodenaikana luonnossa hallitsevat eri elementit ja kesällä pitta kehotyypin elementit; tuli ja vesi ottavat vallan ympäristössämme. Kun lämmittävä tuli hallitsee kehotyypiltään pittan kehossa jo luonnostaan, kesän tullen pitta ”kuumenee” helposti vielä entisestään, mikä aiheuttaa helposti pitta-doshan epätasapainosta johtuvia oireita kehossa. Pitta peilaa tulen ja veden ominaisuuksia fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti, minkä vuoksi pittan tulisi kiinnittää huomiota elintapoihinsa erityisesti lämpimien kuukausien aikana. Helteisimpänä aikana pitta kehotyypin omaavien henkilöiden tulisi pysytellä viileinä ja vältellä liiallista ajan viettämistä paahtavassa auringossa.

Seuraavista merkeistä voit huomata, jos pitta on päässyt nousemaan ja vaatii toimenpiteitä:

Äkäisyys ja epäjohdonmukaisuus
Kireys ja lyhyt pinna
Hikoilu
Huono-oloisuus, korkea syke tai verenpaine
Närästys ja liikahappoisuus
Ilmavaivat
Ripuli tai muut ruoansulatusongelmat
Ärtynyt, punoittava, kutiava tai herkkä iho
Aurinkoherkkyys ja palovammat
Epäpuhtaudet iholla, etenkin kasvojen T -alueella.

Seuraavilla harjoituksilla pystyt rahoittamaan ja tasapainottamaan kuumenevaa pitta -doshaa ja nauttimaan kesäpäivistä huolettomammin, vapaammin ja pirteämmin.

Ruokavalio

Suosi makeita ja karvaita makuja. Sesongissa olevat hedelmät ja vihannekset ovat oiva ruoka tasapainottamaan pittaa. Tuore lehtikaali ja pinaatti salaatin pohjana auttavat viilentävään ja tasapainottamaan pittaa. Myös makeat maut ovat pittalle hyväksi, valitse siis makeita hedelmiä, kuten päärynää kirpeiden sijaan. Hyvin nesteyttävät hedelmät, kuten ovat myös erittäin hyväksi pittalle. Suosi meloneita, kuten vesi-, hunaja- ja cantaloupe. Makeat maut, kuten valkoinen riisi, hedelmät ja maito toimivat hyvin – makeudella ei siis tarkoiteta karkkia tai jäätelöä. Viilentävät smoothiet ovat hyvää helleruokaa. Pittan tulisi kesän aikaan välttää tulisia, voimakkaita ja suolaisia ruokia. Mausta ruokasi lempeillä mausteilla ja kokeile esimerkiksi Cosmovedan Pitta Churna -mausteseosta, joka sopii erinomaisesti kevään ja kesän ruuanlaittoon. Jos syöt lihaa, suosi kanaa ja makean veden kaloja. Myös kahvin vähentäminen kesän aikaan on suositeltavaa. Aloe vera mehu ja kookosvesi viilentävät kehoa, joten nauti niitä kesän janojuomina!

Yrtit ja mausteet

Unohda tuliset ja hyvin mausteiset mausteet kuten chili, cayenne, mustapippuri tai kaneli. Vaihda ne sen sijaan viilentäviin mausteisiin ja yrtteihin, kuten korianteri, fenkoli, juustokumina, kardemumma ja kurkuma. Edellä mainitut yrtit myös auttavat pittalle helposti kertyvään ilmaan ja muihin ruoansulatusvaivoihin. Käsin tehty Ayurveda Puran Saffron & Cardamon Pitta -yrttitee sopii rauhoittamaan, viilentämään ja antamaan levollisen mielen, etenkin iltaisin ennen nukkumaan menoa. Pitta -yrttitee sopii hyvin myös herkälle suolistolle.

Jooga asanat ja urheilu

Pittan peruspiirteitä on herkkyys, tulisuus ja voimakkaat tunteet. Pittat rakastavat kilpailua, väittelyä ja ongelmanratkaisua. Tämän vuoksi kesän aikaan pittan tulisi rauhoittua ja ottaa urheileminen hieman rauhallisemmin. Jooga asanoista sopivia ovat etenkin kierteet, eteentaivutukset ja kuutervehdykset. Pittan tulisi keskittyä mielen rauhoittamiseen: yrittää olla suorittamatta ja keskittyä liikkeiden tuomaan tunteeseen. Syvään hengittäminen, meditointi ja pulahdus viileeän veteen tekevät hyvää.

Pittan tulisi välttää urheilua myös päivän kuumimpaan kellonaikaan. Jos mieli tekee urheilemaan, kannattaa tähdätä aamuun tai iltaan, kun aurinko ei ole kuumimmillaan. Ota mukaan silloin paljon vettä (johon voit halutessasi lisätä kurkkua ja limeä) ja hengitä mahdollisimman paljon nenän kautta, jotta elimistö viilenee.

Viilennys

Viilennä ja rauhoita lämmintä pitta -kehoa päivittäin tekemällä vartalon öljyhieronta koko keholle Ayurveda Puran Pitta -hierontaöljyllä tai sivelemällä sitä kevyesti ihollesi suihkun jälkeen. Myös Ayurveda Puran Pitta -kasvovesi rauhoittaa kuumottavaa ja punoittavaa ihoa ja sitä voi suihkia iholle aamuin illoin tai pitkin päivää, kun kaipaat kosteuttavaa ja viilentävää tuulahdusta iholle. Pittan kannattaa pukeutua keveisiin, vaaleisiin ja ennen kaikkea hyvin hengittäviin vaatteisiin ja pysytellä varjossa lämpiminä päivinä. Hatun käyttö auringossa on suositeltavaa.

Askarruttaako sinua oletko mahdollisesti pitta? Tai haluatko lukea lisää pittan piirteistä? Kehotyyppi-testiin pääset täältä. Testi auttaa sinua huomioimaan piirteitäsi ja ohjaa kohti itsetutkiskelua. Tämän linkin takaa löydät lisää pittan piirteistä. Toivottavasti niistä on sinulle apua <3

Ihanaa kesää. Kauniita hetkiä lämmittävän auringon alla, myös pittoille!

 

Kirjoittanut: Eveliina Suoyrjö
Päivittänyt Rosi Sotkasiira
Kuvat: Rosi Sotkasiira ja Pixabay

Showing 4 comments
 • Pittapi
  Vastaa

  Kiitos hyvästä tekstistä! Jäi kuitenkin mietityttämään, että tarkoititkohan kuminalla (eng. caraway) juustokuminaa (eng. cumin)? Tietääkseni kumina nimenomaan ei sovi pitalle.

  • OM Organic Beauty
   Vastaa

   Hei Pittapi ja kiitos kommentistasi!
   Eri lähteiden ruokasuositukset hieman poikkeavat toisistaan. Meidän antamat suositukset pohjautuvat ayurvedalääkäri Pardaman Sharman (Surya ayurveda hyvinvointikeskus) listaan pittalle sopivista ruuista ja mausteista. Sinun kannattaa aina kuunneella omaa kehoasi ja tarvittaessa välttää kuminan siemeniä, jos ne aiheuttavat sinulle oireita tai jos sinun ayurvedalääkäri on laittanut ne sinulle kiellettyjen listalle.

 • Annette
  Vastaa

  Kumina ja juustokumina, eli jeera on kaksi eri asiaa ja pittalle sopii nimenomaan juustokumina.

  • OM Organic Beauty
   Vastaa

   Hei Anette!
   Me tiedämme, että kumina ja juustokumina ovat eri asia. Kuten tuossa aikaisemmin jo vastasimme, niin meidän suositukset pohjautuvat ayurvedalääkäri Pardaman Sharman listaan pittalle sopivista ruoka-aineista. Jos kumina on sinun listauksessasi kielletty tai jos se aiheuttaa sinulle oireita/epätasapainoa, niin jätä se käyttämättä.

Jätä kommentti

0
'