Asiakkaamme tarina: Murrosiän aknen hoito ayurvedan keinoin

 kategoria Ayurveda, Ayurvedinen ihonhoito, Kehotyyppi, Kokemukset, Luonnonkosmetiikka, Ravinto

Iho-ongelmieni historiaa

Olin kärsinyt aknen tyyppisistä iho-oireista 9.luokalta lähtien. Pahimmillaan ihoni oli lukion kahtena ensimmäisenä vuonna, etenkin syksyisin. Yleensä kasvoihini tuli aluksi pyöreä kuiva alue ja myöhemmin samaan kohtaan tuli finni. Tiedostin, että murrosikään kuuluvat usein ihon epäpuhtaudet, eikä se vaikuttanut juurikaan itsetuntooni. Toivoin silti löytäväni avun ihon kunnon paranemiseksi. Uskon että elämäntavoillani oli suuri vaikutus ihon oireiluun. Yläasteen lopulla en kiinnittänyt juurikaan huomiota ruokavaliooni, kävin pikaruokaravintoloissa noin kerran viikossa ja karkkia söin useita kertoja viikossa. Lukion alkaessa myös koulustressi lisääntyi sekä ensimmäinen parisuhteeni tuli päätökseen.

Yhteistyön aloitus asiantuntijoiden kanssa

Tutustuin Jaanaan yläasteella ollessani TET-harjoittelussa Natural Beautyssa. Harjoitteluni aikana tutustuin myös luonnonkosmetiikkaan ja rakastuin tuotteisiin. Lukion toisena vuonna kaipasin apua iho-ongelmieni hoidossa, jolloin Jaana pyysi minua koehenkilöksi puolen vuoden mittaiseen kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen, josta voisi olla apua myös iho-ongelmieni hoidossa. Elämäntapamuutokseen alkaessa sitouduin noudattamaan oman kehotyyppini mukaista ruokavaliota sekä käymään säännöllisesti kasvohoidossa Natural Beautyssa. Lisäksi sain ulkoiseen kotihoitoon Ayurveda Puran ihonhoitotuotteet ihotyyppini mukaan. Kehotyyppianalyysin ja ruokavalio-ohjeet sain käydessäni ayurveda-asiantuntija Pardaman Sharman konsultaatiossa.

Kehotyypin mukainen ruokavalio

Ayurveda-asiantuntijalla käynti oli mielenkiintoista. Jo ensimmäisellä käynnilläni Pardaman osasi kertoa, että olen helposti stressaava, ylihuolehtiva ja tunnollinen tyyppi. Ayurvedinen kehotyyppini on Pitta. Ruokavaliossa minun tulisi suosia paljon vihreitä kasviksia ja kasvipohjaisia ruoka-aineita. Minun tulisi välttää tulisia, happamia ja kirpeitä makuja sekä maitotuotteita. Pitta-kehotyypin tulisi välttää siis kehon kuumuutta lisääviä elementtejä.

Pardamanin vastaanotolla käymisen myötä opin huolehtimaan paremmin itsestäni. Puhdas ruoka, stressin minimointi ja elämästä nauttiminen on saanut minut voimaan paremmin. Lisäksi opin vastaanotolla, että on tärkeä ottaa aikaa itselleen ja ihmissuhteille. Nämä ovat tuttuja juttuja jo entuudestaan, mutta unohtuvat helposti kiireisen arjen keskellä. Ensimmäisellä konsultaatio käynnillä syyskuussa olin noin 70% epätasapainossa. Se kuulosti hämmentävältä, mutta hyvinkin realistiselta. Marras-tammikuun aikoihin tapasimme Pardamanin kanssa uudestaan. Kehoni epätasapaino oli muuttunut positiivisesti ja laskenut 50%:iin, mistä olin erittäin iloinen!

Uuden ruokavalion haasteet

Perheessäni on suosittu kasvispainotteista ruokavaliota jo entuudestaan, joten liha- ja maitotuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta ei ollut minulle haastavaa. Kaurapohjaisten tuotteiden kuten kaurajuoman, -jogurtin ja -leivän syömiseen olin myös tottunut jo aiemmin. Uudessa ruokavaliossa nautin erityisesti tuorepuurojen valmistamisesta ja avocado sekä taatelit nousivat suosikeikseni.

Haasteita minulle tuottivat kylässä tai koulussa syöminen, jos tarjolla oli vain liharuokaa. Lisäksi riittävä vedenjuonti, mikä vaikuttaa erityisesti ihoon, tuotti minulle aluksi haasteita. Olenkin alkanut pitämään huoneessani aina täyttä vesikannua, jotta muistaisin juoda sitä riittävästi. Ylipäätään hieman suurempi panostus ja vaihtelun tuominen ruokavalioon on ollut haastavaa. Suunnitelmallisuus ja ruoka-annosten valmistaminen etukäteen, on helpottanut kuitenkin ruokavalion noudattamista.
Uuden ruokavalion myötä olen kaivannut jonkin verran kirpeitä makuja, kuten sitruunaa, marjoja ja ruisleipää. Lisäksi banaanista luopuminen tuntui aluksi haastavalta, mutta siihenkin tottui. Kaikkein vaikeinta minulle oli luopua juustosta ja sen olen kuullut olevan muillekin haasteellista.

Perheeni oli innoissaan tukemassa minua uuden ruokavalion ja mausteiden minimoimisen kanssa. Silti ruokavalion noudattaminen täydellisesti on ollut välillä haastavaa vanhempien luona asuessa. Jos olisin asunut yksin, ruokavalion noudattaminen olisi ollut mahdollisesti helpompaa, koska toteutus olisi ollut ainoastaan omasta panostuksesta kiinni.

Kokonaisuudessaan minulle tuli hyvä ja levollinen olo, mitä enemmän olen jaksanut syödä minulle annetun ruokavalio-ohjeiden mukaan. Hyvä fiilis ja olotila onkin olleet parhaita motivaation lähteitä ruokavalion noudattamisessa. Vaikka makumaailma oli aluksi vieras tai ainakin sellainen, johon en ollut tottunut, tuntui se kuitenkin toimivan minulle. Uudella ruokavaliolla on ollut paljon positiivisia vaikutuksia mieleen, kehoon ja etenkin ihoon, joten aion ehdottomasti jatkaa sitä parhaani mukaan myös jatkossa.

 

 

Ayurvedinen ihonhoito

Ensimmäinen kasvohoitoni Jaanan käsittelyssä tuntui taivaalliselta. Hoidon yhteydessä sain myös ensimmäiset Ayurveda Puran tuotteet käyttööni ja käytinkin lähes kaikkia tuotteita koko yhteistyömme ajan. Sain käyttööni puhdistusemulsion, kasvoveden, naamion ja kosteusvoiteen. Lisäksi sain kasvoöljyn ja konjak sponge -pesusienen. Sisäiseen käyttöön sain neem ja shatavari -yrttikapseleita, jotka vaikuttavat positiivisesti ihon hyvinvointiin. Sain Jaanalta paljon uusia ja avartavia vinkkejä ihonhoitoon ja ihon puhdistukseen. Aikaisemmin en esimerkiksi pessyt aamuisin kasvojani, kunnes Jaana kertoi minulle sen hyödyistä.

Kasvojen ihoitorutiinini menee kutakuinkin näin: Illalla puhdistan ripsivärit ja kulmavärin kylmäpuristetulla kookosöljyllä, jonka jälkeen pesen kasvot Ayurveda Puran puhdistusemulsiolla. Alussa käytin konjak sponge -pesusientä puhdistuksen yhteydessä, mutta ajan myötä huomasin pesun toimivan paremmin ilman sitä. Konjak sponge toimi minulle paremmin silloin tällöin kuorintana, sillä normaalit kuorintatuotteet rasittavat herkkää ihoani liikaa.

Puhdistuksen jälkeen lisään iholle Ayurveda Puran kasvovettä. Aikaisemmin laitoin kasvovettä aina vanulappuun ja pyyhin sillä kasvoiltani meikin jämät. Jaana suositteli painelemaan kasvoveden suoraan kasvoille käsien avulla. Olin aikaisemmin käyttänyt kasvovettä vain vähän, koska kuvittelin sen kuivattavan ihoa. Jaana kertoi asian olevan juuri päinvastoin: kasvoveden tarkoitus on kosteuttaa. Nykyään kasvoveden laittaminen kerroksittain on lempipuuhaani enkä luopuisi siitä millään. Kasvovesi kosteuttaa ihoani parhaiten.

Puhdistusrutiinin jälkeen käytän kerran viikossa Ayurveda Puran geelimäistä kasvonaamiota. Se on koostumukseltaan kevyttä ja juoksevaa. Annan sen vaikuttaa ihollani 15-20 minuuttia, minkä aikana se luo ihon päälle kalvomaisen pinnan. Huuhtelun jälkeen iho tuntuu pehmeältä ja puhdistuneelta.

Jaana neuvoi lämmittämään kasvoöljyä vesihauteessa ja hieromaan sen jälkeen kasvoille ja antaa vaikuttaa iholla noin 10 minuuttia, minkä jälkeen öljy puhdistetaan kasvoilta lämpimällä vedellä kostutetun pyyhkeen avulla. Tykkään erittäin paljon tehdä tätä, koska tämän rutiinin jälkeen iho tuntuu uskomattoman pehmeältä ja kirkkaalta. Öljyn tarkoitus on häivyttää aknearpia ja tuoda ihoon sen ominaista hehkua. Sitä se tekeekin! Lopuksi levitän iholle noin herneen kokoisen määrän Ayurveda Puran kasvovoidetta.

Ennen uusien ihonhoitorutiinien aloittamista käytössäni ei ollut kasvoöljyä. Aiemmin käytin myös vähemmän kasvovettä, jolloin kosteusvoidetta meni enemmän. Mitä kauemmin olen noudattanut uusia ihonhoitorutiineja, sitä paremmaksi ihoni kunto on tullut. Pidän ihoni mielellään kosteana ja hehkuvana, jolloin se ei tunnu kuivalta ja kireältä. Talvella ihoni kärsiessä enemmän pintakuivuudesta vaihdoimme käyttööni Ayurveda Puran Vata -linjan tuotteet, koska ne kosteuttavat ihoani tehokkaammin.

Ennen Ayurveda Pura -sarjan käyttämistä olin kokeillut edullisempia luonnonkosmetiikka sarjoja. Suosittelen kuitenkin laatuun panostamista, sillä eron ja vaikutuksen huomaa heti. Lisäksi laadusta kertoo se, että vain pieni määrä tuotetta riittää yhdellä käyttökerralla. Iho-ongelmista kärsivälle suosittelen säännöllisesti kasvohoidossa käyntiä.

 

 

Havaintoja elämänmuutoksesta

Puolen vuoden elämänmuutosprosessin aikana huomasin, että olennaisimmat tekijät, jotka pahentavat ihoni kuntoa ovat: stressi ja veden juonnin vähyys. Koko muutosprosessi sai minut myös havahtumaan, kuinka helposti unohdan nauttia elämästä, rentoutua ja olla itselleni armollinen.

Jälkeenpäin kuvia katsellessani, olen huomannut, kuinka ihoni on parantunut puolen vuoden aikana. Suurimmat muutokset tapahtuivat neljän kuukauden jälkeen prosessin aloituksesta ja siitä kuukauden päästä iho oli ns. lopullisesti parantunut. Kirjoitin jokaiselta viikolta havaintoja elämäntilanteestani ja ihoni tilasta. Lisäksi pyrin ottamaan kuvan joka viikko kasvoistani koko puolen vuoden ajan.

Päiväkirjassani kuvaan usein sitä, kuinka ihoni on tulehtunut, turvonnut, kärsineen näköinen ja räjähtänyt. Huomasin stressin ja unenpuutteen vaikuttaneen ihoni kuntoon negatiivisesti ja lomalla stressitason laskiessa myös ihoni voi paremmin. Lisäksi ruokavalion noudattaminen rauhoitti mielentilaani.

Kävin tiiviin kasvohoitojakson kaksi ensimmäistä kuukautta prosessini aloittamisesta. Tuolloin kävin kuuden viikon aikana neljä kertaa kasvohoidossa. Kaikki hoidot olivat kosteuttavia, ja niiden jälkeen iho tuntui aivan uudelta. Noin kuukauden tiiviin hoitojakson jälkeen huomasin selkeää kehitystä ja ihon paranemiseen päin viittaavia merkkejä. Olin päiväkirjassani kuvannut ihon tuntuvan muutamia näppyjä huolimatta tasaiselta eikä kummempia kohoamia ollut. Totesin ihon olevan todella hyvässä kunnossa ja tuntuvan paremmalta kuin koskaan. Reilu kuukausi tämän parantumisen jälkeen iho hieman huononi ja tuntui kuivalta, mutta sain pidettyä tilanteen hallinnassa.

Ihon kuivuus oli kohdallani iho-ongelmista keskeisin. Tiesin jo pitkään ihoni olevan kuiva, mutta en löytänyt siihen oikeita hoitokeinoja. Muutosprosessin aikana löysin itselleni oikeat tuotteet ja hoitokeinot asiantuntijoiden avustuksella. Omalla kohdallani en voi kylliksi painottaa kosteuttamisen merkitystä. Opinkin että aknen hoitoon avain voi olla nimenomaan kosteuttamisessa.
Tällä hetkellä ihoni näyttää terveeltä ja elinvoimaiselta. Olen oppinut, että ihonhoidossa kyse on kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hoitojen ja ihonhoitotuotteiden lisäksi myös yrttilääkkeillä ja ruokavaliolla oli suuri merkitys. Suosittelen tätä kokonaisuutta lämpimästi.

 

 

Kiitokset Jaanalle, Pardamanille ja OM Organic Beautylle tästä mahdollisuudesta ja siitä, että paransitte ihoni!

Kirjoittanut: Iiris Ollanketo
Kuvat: Iiris Ollanketo ja OM Organic Beauty

Jätä kommentti

0