Ama ja agni sekä kehon puhdistaminen

 kategoria Ayurveda, Detox, Immuniteetti, Ravinto

Ayurvedassa ruuansulatuksen tulella eli agnilla on keskeinen merkitys. Agnin eli ruuansulatuksen tulen vahvuus kehossa on yksi merkityksellisimmistä tekijöistä terveyden ja hyvinvoinnin määrittämisessä. Amaa puolestaan pidetään ayurvedassa sairauksia aiheuttavana aineena, joka muodostuu heikentyneeen ruuansulatuksen (agnin) seurauksena. Elimistöön kertynyt ama vuorostaan heikentää agnia, jolloin negatiivinen noidankehä on valmiina ruokkimaan itse itseään. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää oppia ymmärtämään agnin ja aman käsitteet, niiden toiminta ja seuraukset kehoissa sekä se, kuinka vahvistaa agnia ja kuinka poistaa amaa kehosta.

Mitä Ama on?

Ama on sanskritia ja tarkoittaa kirjaimellisesti ”raakaa”, ”kypsentämätöntä” tai ”sulamatonta”. Ayurvedassa amalla tarkoitetaan kaikkea sitä pilkkoutumatonta ja imeytymätöntä ruokaa, jota keho ei pysty hyödyntämään. Amaa muodostuu aina pieni määrä osana ruuansulatusta ja siitä ei ole haittaa niin kauan, kun keho pystyy vain poistamaan aman. Jos keho ei jostain syystä (heikentynyt ruuansulatus tai stressi) pysty säännöllisesti puhdistamaan ja eliminoimaan amaa kehosta, niin tilanne voi muodostua ongelmalliseksi. Itse asiassa aman sanotaan olevan kaikkien sairauksien ja oireiden perimmäinen syy. Tästä syystä vahva ruuansulatuksen tuli eli agni on välttämätöntä hyvän terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Toisin sanoen, jos agni eli ruuansulastus toimii heikosti ja amaa eli kuona-aineita kertyy elimistöön, meidän terveytemme kärsii siitä huomattavasti.

Ama on ominaisuuksiltaan kylmää, raskasta, kosteaa, öljyistä ja raskasta, kuten juustopala jääkaapissa. Agni puolestaan on kuumaa, kevyttä, kuivaa ja hajoittavaa. Kun juustopalan päälle kaataa kylmää vettä, ei tapahdu mitään. Mutta jos juustoa lämmittää tulen päällä pannulla tai sen päälle kaataa kuumaa vettä, niin se alkaa sulaa ja muuttaa muotoaan juoksevammaksi. Aamulla tyhjään vatsaan juotu kuuma vesi auttaa käynnistämään agnin ja poistamaan amaa elimistöstä.

Mitä ama aiheuttaa kehossa?

Amaa on melko helppo poistaa ruuansulatuskanavasta, jos se ei ole vielä kerennyt kertyä syvempiin kudoksiin. Aman kertyessä kehoon, se tukkii kehon kanavia ja häiritsee ravintoaineiden imeytymistä kudoksiin. Ama voi häiritä myös fysiologisia prosesseja solutasolla. Kun ama löytää tiensä syvempiin kudoksiin, voi se peittää ja tukkia yksittäisiä solukalvoja – estäen solujen välistä kommunikaatiota ja heikentäen immuunivastetta.

Aman kertymisen kehoon voi havaita itse erilaisina oireina kuten; väsymyksenä, voimattomuutena, tunkkaisuutena, ruuansulatushäiriöinä (ummetuksena, närästyksenä, ripulina), nenän tukkoisuutena, imusolmukkeiden turpoamisena tai mielialanvaihteluna. Riippuen siitä, mihin ama on kertynyt kehossa, se voi aiheuttaa myös spesifisempiä oireita, kuten valkoista peitettä kielen pinnalle, pahanhajuista hengitystä sekä iho-ongelmia. Käsittelemättömät tunteet ovat myös amaa, joten mielen ja ajatuksien puhtaudesta ja tunteiden käsittelemisestä tulee pitää huolta.

Aman muodostumisen syyt

On olemassa monia syitä, miksi amaa voi alkaa kertyä elimistöön, mutta heikentynyt agni on aina keskeisessä osassa palapeliä. Agnia heikentävät ja häiritsevät tottumukset liittyvät usein aman muodostumiseen. Samoin aman muodostumista edistävät asiat häiritsevät agniä. Seuraavat asiat voivat saada aikaan aman kertymisen kehoon:

 • Huono ruokavalio, johon voi liittyä: ylensyöminen tai tunnepitoinen syöminen, väärät ruokayhdistelmät, raskas ja paistettu ruoka, paljon kylmiä tai raakoja ruokia, jalostetut tai sokeripitoiset ruuat, liika makea, hapan tai suolainen maku.
 • Epäsäännölliset syömistavat.
 • Haitalliset elämäntavat, kuten korkea stressi, liiallinen tai riittämätön uni, rutiinien puute, liiallinen tai riittämätön liikunta.
 • Nukkuminen tai syöminen ennen ruuan sulamista.
 • Tukahdutetut tai ratkaisemattomat tunteet.

Miten poistat amaa kehosta ja aktivoit agnia?

Onneksi on olemassa useita tapoja auttaa kehoa sulattamaan ja poistamaan amaa kehosta. Seuraavat Dr. Deepa Apten vinkit tukevat kehon luonnollista puhdistusprosessia. Ne auttavat vahvistamaan ruuansulatusta, parantamaan kudosten ravinnon saantia ja poistamaan epäpuhtauksia ja kuonaa kehosta.

 1. Puhdista kielesi päälle kertynyt ama kielenpuhdistimella heti herättyäsi.
 2. Purskuttele suussasi lämmitettyä seesamiöljyä 2-5 minuutin ajan, mikä auttaa puhdistamaan suun ja kurkun. Muista sylkeä öljy pois biojäteastiaan. Kuparinen kielenpuhdistin ja Cosmovedan suuöljy löytyvät verkkokaupastamme ayurvedisesta aamurituaalipaketistamme.
 3. Juo lasillinen (2 dl) kuumaa vettä tyhjään vatsaan. Tämä auttaa herättämään ruuansulatuksen ja huuhtomaan kehosta amaa.
 4. Juo aamulla sekä jokaisen ruokailun jälkeen kupillinen Ayurveda Puran Ginger and Lemon Detox teetä. Voit käyttää samaa teepussia useamman kupin valmistamiseen
 5. Joogaa tai meditio hetki aamulla. Tee aurinkotervehdys ja/tai hengitysharjoituksia (Nadi Shodhana).
 6. Sekoita 1-2 tl Chyawanprashaa kuumaan veteen ja juo kahdesti päivässä, noin klo 11 ja klo 16. Chyawanprash sekä puhdistaa että ravitsee kehoa. Se sisältää ison määrän C-vitamiinia ja antioksidantteja, mitkä auttavat tukemaan kehon immuunipuolustusjärjestelmää.
 7. Syö päivän aikana enimmäkseen lämmintä ruokaa (60-70 %). Vältä syömästä punaista lihaa usein. Käy lyhyellä kävelylenkillä aterian jälkeen tai makaa vasemmalla kyljelläsi useita minuutteja lounaan jälkeen.
 8. Tee itsellesi vatsahieronta tai koko kehon hieronta lämpimällä öljyllä kuten Ayurveda Puran kapha hierontaöljyllä. Käy tämän jälkeen lämpimässä suihkussa tai saunassa miedoissa löylyissä. Lämmin öljy ja kuuma vesi auttavat avaamaan ihon huokoset, joiden kautta ama poistuu ihosta.
 9. Ota illalla klo 21 aikaan 2 kapselia Ayurveda Puran Triphalaa. Triphala aktivoi ruuansulatusta ja auttaa kehoa puhdistautumaan.
 10. Paastoa 1-2 kertaa kuukaudessa. Ohjeet lempeään ayurvediseen puhdistuskuuriin löydät blogistamme ja ayurvedisen detox-paketin verkkokaupastamme.

Muista että positiiviset ajatukset ja asenne tukevat kehon hyvinvointia ja paranemisprosessia huomattavasti. On tärkeää olla kiitollinen oman kehon toiminnoista ja sen luonnollisesta kyvystä pilkkoa ja poistaa amaa. Arvosta ja tue sinun sisäistä tultasi (agnia), sillä se on sinulle yhtä tärkeä, kun aurinko on maapallollemme.

 

Kirjoittanut: Mia Vatanen
Lähteet: Deepa Apte ja Lad Vasant (Textbook of Ayurveda).

Jätä kommentti

0